Koti Ruukissa

Ruukissa on aina asuttu

Ruukkikylän talot ovat syntyneet neljän vuosisadan aikana. Pääosa nykyisistä rakennuksista on 1800-luvulta, jolloin elettiin ruukinpatruuna Johan von Julinin komennossa ja suojeluksessa. Ruukin mestarit asuivat keltaisissa ja työläiset punaisissa puutaloissa, joista vanhimmat ovat pääkadulta nousevan Peltorivin varrella.

Elävä yhteisö myös kasvaa ja kehittyy. Uudisrakennuksia nousee alueelle tasaiseen tahtiin. Ruukin uudet asumisen mahdollisuudet tähtäävät kaikin tavoin entistä rikkaamman yhteisön synnyttämiseen. Tarjolla on tontteja huippuhuviloille ja pienille perheasunnoille, vuokra-asunnoille ja jopa pienteollisuudelle. Uusi vaihe tuo uutta energiaa ja koettavaa nyt jo harvinaisen elinvoimaiseen yhteisöön.

Tarinat

Jan Söderblom

kapellimestari, viulisti 
www.jansoderblom.fi

Mikko Merz

Puuseppä, arkkitehtiopiskelija

Kristian Saarikorpi

muotoilija, kultaseppä
www.saarikorpidesign.fi

Palvelut

Hyvinvoiva ruukki rakentuu luottamuksesta, asuinympäristön arvostuksesta ja ainutlaatuisesta käsityötaidosta. Fiskarsissa tämän takana on ruukkikylän pitkä perinne – siitä kumpuaa halu rakentaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävää ruukkia.

Osaamista kylällä on paljon ja se näkyy myös paikallisissa palveluissa. Fiskarsin Ruukissa on oma 60 oppilaan suomenkielinen ala-aste ja päiväkoti.  Lasten ja aikuisten harrastuksista huolehtivat kylän monet yhdistykset ja seurat.

Ensiluokkaiset ravintolat, erikoisliikkeet, ruukin omat käsityöläiset ja alueen lähiruuan tuottajat pitävät yllä tarjontaa, joka tavallisesti on mahdollinen vain suuremmissa kaupungeissa. Täällä järjestetään monipuolisia kulttuuri- ja ruokatapahtumia ja Pohjassa sijaitseva Delitukku tarjoaa luomu- ja lähiruokaa alueen asukkaille ympäri vuoden.

Ruukissa tehdään asiat omaleimaisesti. Näistä teoista rakentuu hyvinvoiva ja kestävä ruukkiyhteisö.

 

Päivähoito

Fiskarin päiväkoti sijaitsee alakoulun läheisyydessä.  Lisätietoa perhepäivähoidosta.

Terveydenhuolto

Pohjan terveyskeskus sijaitsee Pohjan kirkonkylässä n. 6 km päässä Fiskarsin Ruukista. Karjaalla (n. 10 km) on myös yksityisiä terveydenhoitopalveluja. Lisätietoa terveydenhuollosta.

Koulut

Fiskarsin ruukissa toimii suomenkielinen alakoulu (luokat 1-6) Fiskarin koulu. Ruotsinkielinen alakoulu on Pohjan keskustassa, suomen- ja ruotsinkielinen yläkoulu ja lukio Karjaalla. Tarkemmin Raaseporin kouluista.

Liikenneyhteydet

Karjaan asemalla pysähtyvät kaikki Helsinki-Turku-junat sekä Y-paikallisjunat www.vr.fi

Junia saapuu ja lähtee Helsingin ja Turun suuntaan pääsääntöisesti tasatunneittain. Junamatka Helsinkiin kestää vajaan tunnin, Turkuun reilun tunnin.

Linja-autoyhteydet löytyvät Matkahuollon sivuilta. Liikenneyhtiö Amperin ajamat paikallisvuorot löytyvät myös osoitteesta www.amper.fi

Tietoliikenneyhteydet

Karjaan Puhelin tarjoaa luotettavat ja nopeat tietoliikenneyhteydet Omakuitu-liittymän kautta.

 

Ruukin putikit ja pajat

Fiskarsin ruukissa on erittäin laaja palvelutarjonta. Lisätietoa putikeista ja pajoista.

Blogit

Lue lisää elämästä Fiskarsilla uudesta Blog -osiosta.

Lue lisää