Bloggaukset

Polttoa kauniaisille ja keijuille

Lisätty 9.10.2019


Tällaiseen poltettuun aluueeseen voi nykyään törmätä Fiskarsin metsissä. Se ei olekaan tarkoitettu ihmisten iloksi vaan kaskikeijuille, kulokauniaisille, nahkureille, suutareille, mustajäärille ynnä muille. Nämä ovat kaikki paloalueista riippuvaisia hyönteislajeja, jotka ovat harvinaistuneet kun metsäpalontorjunta on parantunut. Näiden lajien hyväksi poltetaan yhtiön metsissä silloin tällöin pieniä metsäkuvioita.

Lue lisää

Urheilujuhlaa Fiskars-areenassa

Lisätty 11.9.2019


”Fiskars-areena” avautui suunnistuskansalle 7.- 8. syyskuuta kun Fiskarsin metsissä ratkaistiin Suomen mestaruudet suunnistuksen pitkillä matkoilla. Areenalla tarkoitan ruukin pohjoispuolella olevia laajoja ja maastoltaan vaihtelevia metsäalueita. Samassa maastossa järjestettiin vuonna 1966 maailman ensimmäiset suunnistuksen MM-kisat.

Lue lisää

Kevätpeuroja

Lisätty 11.4.2019


Tähän aikaan keväästä peuroja näkyy siellä täällä laiduntamassa lumen alla paljastuvilla nurmi- ja oraspelloilla. Paikoitellen, kuten Fiskarsin ympäristössä, niitä kerääntyy isoja laumoja jotka tuovat mieleen kuvia preerialla laiduntavista puhveleista. Ruukin lähistöltä löytyy monta paikkaa, jossa näitä kauniita eläimiä voi tarkkailla.

Lue lisää

Hankikantoa ja luistelujäitä

Lisätty 12.3.2019


Maaliskuun alkuun sattui usean päivän jakso jolloin oli sekä hyvää hankikantoa että hyviä luistelujäitä. Silloin kannattaa jättää muut asiat tuonnemmaksi ja lähteä nauttimaan tällaisesta harvinaisesta herkusta. Fiskarsin ympäristössä on ihanteelliset maastot tällaisille usean järven retkille.

Lue lisää

Mastopuita lehtikuusista

Lisätty 5.3.2019


Vuonna 1844 kylvetty lehtikuusikko Lönnhammarissa on Suomen toiseksi vanhin lehtikuusikko. Monet metsäammattilaiset ovat käyneet metsikköä ihailemassa ja mittaamassa ja sieltä on poimittu hyvää tukkia erikoistarkoituksiin. Viimeksi tänä vuonna museolaiva Sigynin mastopuiksi.

Lue lisää

Mäkihyppyä Fiskarsissa

Lisätty 11.1.2019


Mäkihypyn historia Fiskarsissa alkoi 100 vuotta sitten ja päättyi 1970-luvulle tultaessa. Loistokautena täällä hypättiin pidemmälle kuin missään muualla Suomessa. Fiskarsin talvikisat oli suuri yleisötapahtuma, jossa saatiin nähdä maan parhaimpia mäkihyppääjiä.

Lue lisää

Tenniskentän tammimetsä

Lisätty 19.10.2018


Puulajien runsaus tulee selvimmin esiin syksyn ruskassa. Tänä syksynä väriloisto on etelässäkin poikkeuksellisen hieno. Maiseman ihailun lisäksi on nyt sopiva hetki tutustua lähemmin eri puulajeihin ja metsiköihin. Fiskarsin ruukista näitä löytyy, esimerkkinä tenniskentän tammimetsä.

Lue lisää

Tuhannen perhoslajin ruukki

Lisätty 17.9.2018


Myös perhosten aisteilla Fiskarsin Ruukki on vetovoimainen paikka. Ruukin alueelta on tavattu ainakin 800 eri perhoslajia. Alueen valoisat rinteet, lehtometsät, suotuisa pienilmasto sekä pitkä kulttuurihistoria ovat luoneet perhosille monipuoliset elinympäristöt.

Lue lisää

Saariryhmästä uusi luonnonsuojelualue

Lisätty 30.5.2018


Gennarbylahdessa sijaitsevaa Storholmenin saariryhmää on viimeisten vuosikymmenten aikana hoidettu luonnon- ja maisemanhoidon ehdoilla. Viime vuodesta lähtien saaret ovat myös virallisesti luonnonsuojelualue. Saariryhmä tarjoaa vehmaita kulttuurimaisemia, mutta myös karuja jälkiä välirauhan 1940-41 aikaisista linnoitustöistä.

Lue lisää

Pässinrata – rautatiestä tulee ulkoilureitti

Lisätty 10.4.2018


Fiskarsin jokea myöten merelle Pohjanpitäjänlahteen kulkee luonnonkaunis kapea tie jolla vielä 1950-luvulla oli rautatie. Nykyisen ulkoilureitin varrella on poikkeuksellisen monipuolista puustoa, jonka huomaa parhaiten keväällä lehtien puhkeamisen aikoihin tai syksyisin ruskan aikaan.

Lue lisää

Latokartanonkoskella uusi aikakausi

Lisätty 3.3.2017


Latokartanonkoskea eli Näseforsenia pidetään Lounais-Suomen ehkä komeimpana koskena. Fiskars-yhtiö on omistanut koskialueen 1940-luvun alusta lähtien, mutta tämän vuoden tammikuun lopussa yhtiö myi kosken ympäröivine maineen valtiolle luonnonsuojelutarkoitukseen.

Lue lisää

Joulukuusenhankintaa ennen ja nyt

Lisätty 9.12.2016


Pari-kolmekymmentä vuotta sitten kasvatetut joulukuuset olivat vielä Suomessa harvinaisia. Fiskars-yhtiö aloitti Suomessa ensimmäisten joukossa joulukuusiviljelyn 80-luvulla. Tänä päivänä Fiskarsista saa kotimaisia, FSC -sertifioituja kuusia. Blogissa lisää joulukuusenhankinnasta ennen ja nyt.

Lue lisää

Fiskarsin suuresta metsäpalosta 41 vuotta.

Lisätty 3.10.2016


Suomen suurin metsäpalo kesällä 1975 oli Horsmajärven ympäristössä Fiskarsin ja naapuritilan mailla. Enimmillään paloa oli sammuttamassa lähes tuhat henkilöä. Palo oli saanut alkunsa mitä ilmeisemmin suurjännitejohdon rakennustöistä. Aluksi paloi parin hehtaarin alue naapuritilan puolella. Sen jälkivartioinnissa oltiin kuitenkin huolimattomia ja palo pääsi kolme päivää sen sammutuksen jälkeen syttymään uudelleen ja leviämään yli 100 hehtaarin suurpaloksi.

Lue lisää

Ravustamassa

Lisätty 26.8.2016


Rapukausi on parhaimmillaan. Lue Fiskarsissa tapahtuvasta ammattiravustuksesta.

Lue lisää

Kevätaspektia

Lisätty 4.5.2016


Juuri nyt kukkaloisto on kauneimmillaan lehtometsissä, myös Fiskarsin Ruukin alueella. Lue ympäristöpäällikkö Kåren blogista niinsanotusta kevätaspektista, ajasta ennen kun puut puhkeavat lehteen ja maata peittää kevätkukat.

Lue lisää

Suunnistusta Fiskarsissa

Lisätty 20.4.2016


Viime syksystä lähtien on voinut lähteä omatoimisesti kiintorastiradalle, jonka paikallinen urheiluseura on pystyttänyt Fiskarsin lähimetsän upeaan suunnistusmaastoon. Blogissa lisää tästä ja muutakin suunnistuksesta.

Lue lisää

Fiskarsin energiaa

Lisätty 6.4.2016


Fiskarsin Ruukissa on panostettu viime vuosina uusiutuvan energian käyttöön ja aiheen tiimoilta järjestettiin ruukissa Energiailta johon myös Fiskars-yhtiön kiinteistöjen ympäristöpäälikkö osallistui.

Lue lisää

Suurriistan jäljillä

Lisätty 10.3.2016


Maaliskuun ensimmäisenä lauantaina useat tuhannet metsästäjät ympäri Suomenmaata lähtevät hiihtäen tai kävellen metsiin laskemaan hirvieläimiä. Näin tehdään tietysti myös Fiskarsin metsissä. Tällä ns. suurriistan talvilaskennalla saadaan arvio hirvieläinten talvikannan suuruudesta.

Lue lisää

Fiskarsin metsiin uusi suojelualue

Lisätty 11.2.2016


Fiskarsin metsiin on viime vuoden lopulla tullut lisää vanhaa metsää suojelun piiriin, kun muutama kilometri Fiskarsin ruukista luoteeseen sijoittuvan Horsmajärven ympäristössä on laajennettu jo olemassa olevaa luonnonsuojelualuetta. Horsmajärvestä tulee tämän ansiosta entistä hienompi suojelukokonaisuus, johon kuuluu sekä vanhaa aarniometsää että jylhää erämaista järviluontoa.

Lue lisää

LUISTELEMASSA FISKARSIN JÄRVILLÄ

Lisätty 15.1.2016


Fiskarsin ympäristössä on lukuisia luisteluun sopivia järviä. Kåre Pihlström on kiertänyt näitä alkutalven aikana ja kertoo siitä blogissaan.

Lue lisää

Fiskarsin Kivitalon puiston kunnostus alkamassa

Lisätty 11.1.2016


Kahden vuoden päästä juhlitaan 200 vuotta täyttävää Ruukin päärakennusta eli Kivitaloa. Puiston kunnostustyöt aloitetaan jo tänä talvena kaatamalla puita huonokuntoisuuden vuoksi tai maisemallisista syistä, jotta puisto juhlavuotena muistuttaisi enemmän sitä maisemapuistoa joksi se alun perin luotiin. Lue Kivitalon ja puiston historiasta, muistomerkeistä jotka John von Julin pystytti vaimoilleen sekä puistosuunnittelusta ennen ja nyt.

Lue lisää

Frisbeegolfia Fiskarsin metsissä

Lisätty 3.12.2015


Viime vuoden keväällä Fiskarin ala-asteen opettaja, Arttu Launis, otti minuun yhteyttä koska koulun opettajien keskuudessa oli syntynyt ajatus frisbee-golfradan rakentamisesta koulun lähimetsään. Idea ei tuntunut minusta ollenkaan hassulta. Rata oli tarkoitus tehdä ensisijassa koulun ja koululaisten tarpeita ajatellen.

Lue lisää

Metsäpäällikön testamentti. Metsien historia, suunnitelmat ja hakkuut

Lisätty 11.11.2015


Olen Kåre Pihlström, vuonna 1957 syntynyt metsänhoitaja joka runsaat 20 vuotta on toiminut Fiskars-yhtiön metsäpäällikönä. Syyskuussa 2015 siirryin tästä tehtävästä Fiskars kiinteistöjen osa-aikaiseksi ympäristöpäälliköksi. Vaikka olen toisella jalalla edelleen mukana yhtiön metsänhoidossa uuden metsäpäällikön rinnalla, tuntuu nyt sopivalta hetkeltä katsoa taaksepäin aikaa jolloin olin vastuussa Fiskarsin metsistä. Kirjoitan tämän jutun kauniina lokakuun viikonloppuna, jonka vietän vaimon, koiran ja kissan kanssa pienessä, yli sata vuotta sitten rakennetussa hirsimökissä Horsmajärven saarella, keskellä Fiskarsin maita. Valokuvat ovat pääosin tuona vikkonloppuna kuvattuja tältä saarelta ja ympäröiviltä Fiskarsin metsistä.

Lue lisää

Vuosi Fiskarsissa – elämää joen varrella

Lisätty 5.11.2015


Fiskarsiin muutosta on tasan vuosi. Allekirjoitan täysin viisauden, jonka mukaan ihmisen tulisi voida elää vuoden kierto uudessa elämäntilanteessa. Vasta, kun on kokenut kaikki vuodenajat ja käynyt läpi joulun, juhannuksen ja muut juhlapyhät, voi sanoa asettuneensa uuteen tilanteeseen. Ihan kirjaksi asti kokemuksia ei vielä ole mutta monta uutta ihmeellistä asiaa on tarttunut matkalla mukaan.

Lue lisää